Boendeinformation

Detta är ett komplement till föreningens stadgar och ordningsregler. Hittar du inte informationen du söker här, titta i stadgarna eller kontakta styrelsen.
Boende i föreningen kan boka ett personligt möte med styrelsen, för information, frågor, klagomål eller idéer. Bokning görs via mailadressen styrelsen@katrineberg.net.
Ansvar för ordningen
Styrelsens uppgift är att ta hand om den löpande förvaltningen av föreningen och verkställa de beslut som föreningsstämman fattar. I den löpande förvaltningen ingår också ordningsfrågorna.
Att bo i bostadsrätt innebär ett stort gemensamt ansvar. Som medlem i föreningen har du inte bara rätt till en bostad i föreningens hus, utan du har också skyldigheter mot föreningen och övriga medlemmar. Ditt ansvar gäller inte bara dig själv. Även familjemedlemmar omfattas, liksom gäster, inneboende eller hantverkare som utför arbete åt dig i lägenheten. Medlemmar som hyr ut i andra hand har ansvar för att hyresgästen följer föreningens ordningsregler.
Ansvaret gäller också föreningens hyresgäster.
Vad händer om en medlem missköter sig
Förseelser som betraktas som allvarliga kan på sikt leda till förverkande av bostadsrätten. För hyresgäster kan det leda till avhysning.
Allmän aktsamhet
Tänk på att vara rädd om och väl vårda föreningens egendom. Kostnader för underhåll och reparationer betalas av alla gemensamt. Om akut skada inträffar i huset, kontakta skyndsamt fastighetsskötaren och styrelsen enligt anslag i porten.
Medlemmar ska teckna hemförsäkring med bostadsrättstillägg.
Lägenheten ska vara försedd med brandvarnare.
Vattenskador kostar stora pengar. Om en radiator(element) eller rör läcker, ta omgående kontakt med fastighetsskötaren. Vattenanslutna apparater som diskmaskin, ismaskin och kaffemaskin bör stängas av med huvudvattenkranen vid längre bortovaro. Se ex till att dörr till altan är ordentligt stängd för att undvika att vatten tränger in vid kraftig nederbörd eller snösmältning.
Säkerhet
Meddela gärna grannar eller styrelsen om du är bortrest under en längre tid.
Vid pågående brott eller brand, kontakta omgående polis eller räddningstjänst och meddela styrelsen.
Gemensamma kostnader
Var sparsam med varmvattenförbrukning och lämna inte vatten rinnande i onödan. Byt kranpackning när vatten står och droppar. Kostnader för vatten betalas av alla bostadsrättshavare gemensamt.
Deltagande vid gemensamhetsdagar och medlemsinitiativ kan hjälpa föreningen att hålla nere kostnader. Har du som medlem en idé som kan vara till föreningens nytta, kontakta gärna styrelsen.
Nycklar (även taggar)
Föreningen har ett system för nycklar, såväl vanliga som elektroniska(taggar). Medlemmar ansvarar för nycklar och står för kostnaden för nya. Nyckelhanteringen sköts av fastighetsskötaren.
Det är tillåtet att byta lås på lägenhetsdörren, men har du annan nyckel eller kod kan de behöva lämnas ut vid åtgärder i fastigheten.
Nyckel till barnvagnsrum kvitteras ut hos styrelsen.
Balkonger och altaner
För inglasning och andra installationer, se stadgar eller kontakta styrelsen.
Parkeringen
Varje hushåll har rätt att hyra en parkeringsplats. Ytterligare en kan hyras i mån av tillgänglighet. El-bilar har företräde till parkering med laddmöjligheter.
Parkeringen är för privat bruk och ska endast användas som just parkering. Underhåll och reparation av fordon är inte tillåtet på parkeringen, ej heller får fordon som inte är i bruk ställas där. Det är inte tillåtet att bedriva näringsverksamhet på parkeringen.
Det är tillåtet att parkera bil, motorcykel och på särskilda platser husbil, husvagn, släpvagn och större bilar. Det är endast tillåtet att parkera på egen hyrd plats. Under inga omständigheter är det tillåtet att parkera på outhyrd plats, ej heller olovligen på någon annans plats.
När parkeringsplats och/eller laddbox byts eller sägs upp, kan förändringen göras tidigast första månadsskifte som infaller mer än en månad efter att önskemål om förändring inkommer till styrelsen. Om man vill byta plats utgår en engångskostnad om 295:-. Meddelande gällande parkering sker till mail parkering@katrineberg.net.
Gäster hänvisas till besöksparkeringen.
Innergården
Föräldrar ansvara för barnens leksaker, cyklar mm.
Gården får användas för privata arrangemang. Vid större arrangemang på gården, konsultera styrelsen. Glöm inte att i förväg informera grannarna.
Om marschaller används ska de placeras så att de inte ger upphov till sotfläckar eller på annat sätt skadar fasaden.
Självklart tar man med sig sitt avfall till sopstationen.
För allas trevnad så rastar vi inte husdjur på innergården. Observera även skyltar om detta.
Avfallshantering
Föreningen har sortering av allt avfall. Kärlen öppnas med tagg. Markerade kärl för olika avfallsprodukter finns placerade vid källsorteringen på Norra Nedanvägsgatan och Irisgatan. Tänk på att kartonger och övrigt emballage ska vikas ihop eller tas isär för att spara utrymme.
Alla ansvarar för att sortera. Felsortering leder till straffavgifter för föreningen, dvs oss medlemmar. Större saker, elektronik och kemikalier hänvisas till återvinningscentralen. Samtliga personer med ett körkort har 12 fria besök på återvinningscentralen, ex Kikås.
Källare
På grund av brandrisk är det inte tillåtet att förvara mopeder i cykelrum. Av samma orsak är det inte tillåtet att lämna kvar batterier i elcyklar eller elsparkcyklar som förvaras i cykelrummen.
Det är ej heller tillåtet att förvara litiumbatterier i källarförråd. Farliga kemikalier får absolut inte förvaras i källarförråd.
Undvik att förvara stöldbegärlig egendom i era förråd.
Det är inte tillåtet att låna ut sitt förråd till någon annan. Vid önskan om att hyra extra förråd, kontakta styrelsen.
Andrahandsuthyrning
Uthyrning i andra hand kräver styrelsens samtycke. Ansökan om andrahandsuthyrning görs på portalen Nabo.se. Ansökan ska innehålla skäl för uthyrningen, tidsperiod och vem som ska hyra lägenheten.
Andrahandsuthyrning kan godkännas för en period av högst 1 år och kan förlängas med maximalt 1 år. Medlemmen som hyr ut i andra hand blir genom detta en hyresvärd och ansvarar för att hyresgästen följer föreningens regler. Det är medlemmen som betalar in månadsavgiften.
Det är inte tillåtet att hyra ut endast parkeringsplats eller förråd i andra hand, dessa kan dock ingå vid andrahandsuthyrning av lägenhet.
Lägenhetsunderhåll och förändringar av lägenhet
Bostadsrättshavare ansvarar för att underhålla själva lägenheten. Vad som ingår i lägenheten framgår av föreningens stadgar. Ha som vana att alltid läsa i stadgarna och kontakta styrelsen inför renovering av lägenheten. Är man osäker, fråga styrelsen.
Medlemmen ansvarar och betalar för byte av dörr, men kontakta styrelsen för eventuella direktiv.
Ventilationskanaler får ej sättas igen eller kompletteras med ytterligare fläktar, då detta orsakar obalans i ventilationssystemet.
Om du tänker flytta
Vid flytt ska allt tillhörande lägenheten lämnas kvar, så som router, nycklar till dörrar, fönster och tvättlås.
Parkeringsplatser och extra förråd sägs upp automatiskt vid flytt, men ta kontakt med styrelsen 3 månader i förväg för att slippa fakturering efter flytt.
Informera gärna den nya medlemmen om väsentliga saker.